Univerzita

Pracovná návšteva TUKE podpredsedu vlády a ministra životného prostredia SR

Display portlet menu
Späť na oznamy

Pracovná návšteva TUKE podpredsedu vlády a ministra životného prostredia SR

Správy

Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR, Tomáš Taraba, zahájil konštruktívny odborný dialóg s vedcami a odborníkmi na Technickej univerzite v Košiciach (TUKE) týkajúci sa efektívneho nakladania s odpadmi. Cieľom stretnutia bolo diskutovať o využití najmodernejších technológií pri zneškodňovaní a zhodnocovaní odpadov, ktoré negatívne ovplyvňujú životné prostredie a predstavujú riziko pre ľudské zdravie.

V rámci dialógu sa diskutovalo o potrebe komplexného prístupu k riešeniam v odpadovom hospodárstve s cieľom podporiť obehové hospodárstvo, minimalizovať skládkovanie a účinne odstraňovať toxické environmentálne záťaže. Podpredseda vlády zdôraznil, že Slovensko musí nájsť konkrétne riešenia v dohľadnej dobe a vybudovať dodatočné kapacity na zneškodňovanie envirozáťaží.

Rektor TUKE, Peter Mésároš, informoval, že vedecká obec je pripravená prispieť riešeniami v oblasti zneškodňovania a zhodnocovania odpadov. „Problematika si vyžaduje multisektorový prístup, kde sa vieme spolupodieľať nielen prostredníctvom odborných dát či analýz, ale aj konkrétnymi aktivitami a technickými riešeniami,“ dodal rektor TUKE, Peter Mésároš. Odborníci z TUKE diskutovali aj o možnostiach odstraňovania perzistentných organických látok v oblasti Zemplína.

Podpredseda vlády, Tomáš Taraba uviedol, že na tieto aktivity sú vyčlenené finančné prostriedky, a vytvorí sa odborná pracovná skupina, kde budú zastúpení vedci a odborníci z TUKE. Toto stretnutie predstavuje dôležitý krok smerom k efektívnemu riešeniu environmentálnych problémov v oblasti odpadového hospodárstva na Slovensku.

PoÚtStŠtPiSoNe
Loading backend data