Univerzita

Konzorcium EDIH Cassovium spúšťa svoje služby s cieľom podporiť digitálnu transformáciu

Display portlet menu
Späť na oznamy

Konzorcium EDIH Cassovium spúšťa svoje služby s cieľom podporiť digitálnu transformáciu

University Highlights

Konzorcium EDIH Cassovium spúšťa svoje služby s cieľom podporiť digitálnu transformáciu a zvýšiť konkurencieschopnosť na trhu. Tieto bezplatné služby sú určené pre malé a stredné podniky, ako aj organizácie verejného sektora.

Konzorcium EDIH Cassovium tvoria Technická univerzita v Košiciach (TUKE), Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach a klaster Košice IT Valley. Počas projektu vybudovali databázu viac ako 200 služieb, ktoré sú teraz k dispozícii.

Konzorcium EDIH Cassovium je druhým najväčším EDIH na Slovensku a sústredí sa na poskytovanie pomoci v oblasti aplikovaných technológií, ako sú umelá inteligencia, vysokovýkonné výpočty, posilnenie kybernetickej bezpečnosti a ďalšie. Jeho prínos spočíva aj v poradenstve týkajúcom sa digitálnych technológií, odbornej prípravy a vytváraní spojení. Do portfólia služieb patria dátové analytické služby, služby využívajúce umelú inteligenciu, strojové učenie, internet vecí, implementácia energeticky úsporných riešení, robotika, automatizačné služby, kybernetická bezpečnosť a školenia na rozvoj zručností zamestnancov (upskilling).

„EDIH považujeme za veľký úspech, pretože sa nám podarilo v Košiciach vytvoriť niečo, čo prinesie výhody celej spoločnosti. V zásade má za úlohu spojiť znalosti, ktoré sa nachádzajú na univerzitách a firmách, s problémami malých a stredných podnikateľov. Veríme, že IT a moderné technológie predstavujú príležitosť pre kvalitný a prosperujúci život,“ konštatoval Ing. Juraj Girman, predseda správnej rady IT Valley Košice.

Technická univerzita v Košiciach stála pri samotnom počiatku nápadu založiť v Košiciach EDIH Cassovium. Rektor Technickej univerzity v Košiciach, prof. Ing. Peter Mésároš, PhD., zdôraznil: „Zároveň chceme realizáciou tohto projektu osloviť mladú generáciu v regióne a presvedčiť ich, že nemusia cestovať mimo Košíc za kvalitným vzdelaním. TUKE pri poskytovaní služieb v rámci projektu EDIH Cassovium plánuje využiť široký komplex vzdelávacích, výskumných a inovačných aktivít na všetkých deviatich fakultách univerzity.“

PoÚtStŠtPiSoNe
Loading backend data