Univerzita

Cyklus RTVS o Nežnej revolúcii v spolupráci s TUKE

Display portlet menu
Späť na oznamy

Cyklus RTVS o Nežnej revolúcii v spolupráci s TUKE

Správy

Nový dokumentárny cyklus Fetiše Nežnej revolúcie približuje udalosti spred 30 rokov

RTVS v týchto dňoch prináša na obrazovky dokumentárny cyklus Fetiše Nežnej revolúcie, ktorý nadväzuje na divácky úspešné Fetiše socializmu a Fetiše televízie. Premiérových päť dielov s nadhľadom a bez pátosu približuje obdobie, ktoré zmenilo životy ľudí vo vtedajšom Česko-Slovensku. Prvý z nich uviedla Jednotka vo štvrtok 17. októbra o 21:30 a ostatné v nasledujúce štvrtky v rovnakom čase. Pri natáčaní tohto dokumentárneho cyklu spolupracovala aj Technická univerzita v Košiciach, ktorá bola v tej dobe jednou z centier revolučného diania v Košiciach.

Bližšie o projekte:

Aké boli symboly revolúcie, aké transparenty a plagáty zaplavili ulice, kde sa pripravovala revolúcia a ako sa šírili informácie? Na to všetko cez príbehy ľudí, ktorí v mrazivom počasí stáli na námestiach, odpovedia Fetiše Nežnej revolúcie. So svojimi zážitkami sa podelia Matej Landl, Ady Hajdu, Milan Kňažko, Eugen Gindl, Iveta Malachovská či Zuzana Mistríková, ale aj ďalšie osobnosti, ktoré verejnosti neboli až tak známe.

„Tvorcovia sa zamerali na niektoré výrazné aspekty, ktoré novembrové udalosti spred 30 rokov priniesli. Napríklad v časti „Škola, základ revolúcie", ktorú RTVS odvysielala 31. októbra, pripomenuli úplne začiatky Nežnej revolúcie a úlohu študentov v nej. Boli to totiž práve oni, ktorí začali vlnu protestov," priblížila dramaturgička RTVS Mária Šnircová.

Archív RTVS: Škola, základ revolúcie

PoÚtStŠtPiSoNe
Loading backend data